Blog

Kenali Makanan Korea dan Jepun

20 Makanan Popular Jepun Yang Harus Anda Cuba!

Bila sebut makanan Jepun, kita akan ingat Sushi kan. Sebenarnya Sushi bukanlah satu – satunya hidangan Jepun yang popular. Banyak lagi makanan Jepun yang boleh anda nikmati jika menlancong ke negara matahari terbit ini. Kebanyakan makanan Jepun yang popular juga kini mudah dijumpai di gerai-gerai mahupun restoran-restoran di serata Malaysia. Di Jepun, mempunyai banyak makananContinue reading “20 Makanan Popular Jepun Yang Harus Anda Cuba!”

11 Makanan Tempatan Di Korea Selatan Yang Halal Dimakan

Kami kata: Kita orang islam di Malaysia memang sangat-sangat particular bab-bab makanan halal sewaktu melancong. Anda setuju dengan kami? Untuk anda yang akan ke Korea Selatan dan tak mahu lagi bawa Brahim, makanan dalam tin, beras seguni dan lain-lain makanan yang dipek dari Malaysia bolehlah mencuba 11 makanan tempatan di Korea Selatan ini. Artikel diContinue reading “11 Makanan Tempatan Di Korea Selatan Yang Halal Dimakan”

Makanan Rasmi KOREA?

Bibimbap merupakan makanan rasmi bagi rakyat Korea. Maksud bibimbap pula adalah “nasi campur”. Nasi putih yang dihidangkan bersama Namul (sajian sayuran) dan sos Gochujang (paste cili), telur mata dan daging yang digoreng bersama minyak bijan. Ini adalah antara lauk yang biasa kita temui dimana-mana restoran di Korea mahupun di Malaysia. Cara menikmatinya pun mudah hanyaContinue reading “Makanan Rasmi KOREA?”

Ini Rupanya Bahan Disebalik Wasabi Yang Kita Tak Pernah Tahu

Pasta wasabi berwarna hijau sering menjadi perasa tambahan untuk makanan Jepun iaitu sushi atau pun sashimi. Menurut seorang chef Hideki Chomei kegunaan wasabi ini adalah pada aromanya untuk menghilangkan bau hamis dan mentah pada ikan. Aroma dan rasa wasabi sangat unik, bukan pedas biasa yang membakar mulut tetapi terus menangkap di hidung. Sesiapa yang baruContinue reading “Ini Rupanya Bahan Disebalik Wasabi Yang Kita Tak Pernah Tahu”


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

%d bloggers like this: